Det är en ära att bli inbjuden till ett dop eller en namngivning, och få vara närvarande vid barnets första stora dag. Att ta med en present till barnet är vanligt, och det är sällan några större problem att hitta en bra present – men att skriva på kortet kan vara svårare.
Kan man skriva “grattis”, trots att det inte är en födelsedag? Ska man skriva en hälsning till barnet, eller hålla det enkelt och bara skriva “välkommen till världen”? Bör man rikta sin lyckönskning mot barnet, eller mot föräldrarna? “Grattis till den lilla” eller “lycka till i livet”?
Ja, visst kan det kännas svårt att komma på en passande text. Och svårare blir det om man vill ha en annorlunda eller unik text, istället för att skriva något vanligt. Men faktum är att man skriva nästan vad som helst – så länge det något fint, som är riktat till barnet.
Här kommer vi att ge många olika exempel på fina texter som passar till namngivnings- och dopkort. Allt från vanliga texter och korta lyckönskningar, till vackra citat och personliga hälsningar från gästen eller gästerna till barnet.
Innehållsförteckning
Anledningen till att man har ett dop
Dop är en mycket gammal tradition, och de flesta känner till att det är en kristen tradition. Genom dopet blir man medlem i Svenska kyrkan, och dopet är en gåva från Gud till barnet. Ett dop ska alltså, egentligen, handla om att föräldrarna vill att barnet ska bli en del i den kristna gemenskapen. Ett dop är en helig handling, ett så kallat sakrament.
Men med det sagt så är det här inte alltid anledningen till att man låter döpa sitt barn i dag. För många är det främst en tradition, kanske är man själv döpt och vill att barnet också ska döpas. Eller också så har man äldre släktingar som ser dopet som en självklarhet.
En annan anledning kan vara att man vill att släkt och vänner ska få ett tillfälle att träffa barnet. Kanske är det många som ännu inte har hunnit se den lilla, och kanske bor många längre bort. För många är det också lättare att ta sig tid att komma om de blir inbjudna till barnets dop. Dopet är trots allt lite högtidligt, och många vill närvara vid den stora dagen.
Dopet kan även ses som ett firande, man firar barnets ankomst och man firar barnet. Eftersom dopet vanligtvis äger rum innan barnet har fyllt år så blir det som den allra första födelsedagen, innan barnet har hunnit fira sin ettårsdag. Men det går givetvis att ha dop senare, även efter att barnet har fyllt ett.
Det finns även många likheter mellan dopet och födelsedagar, eller kalas närmare bestämt. Vid ett kalas har man ingen ceremoni som vid dopet, men efter dopceremonin så brukar man bjuda på lättare mat eller fika – ofta äter man tårta, precis som vid födelsedagskalas. En annan likhet är att barnet får presenter, och man brukar dekorera på ungefär samma sätt.
En annan viktig aspekt är förstås att man ser dopet som den dagen då barnet får sitt namn. Det här stämmer egentligen inte helt, eftersom barnet ofta har fått sitt namn långt innan namngivningen. Dopet är inte heller en förutsättning för att namnet ska registreras, eftersom det görs genom en blankett som skickas in till Skatteverket.
Dopet är bara en symboliskt handling och har alltså ingenting att göra med att ge barnet sitt namn, egentligen. Däremot tillkännages barnets namn den här dagen, och alla närvarande vet kanske inte innan vilka namn man kommer att ge barnet. Under dopceremonin blir alla namn upplästa för gästerna, och därmed får de höra samtliga namn. I dag är det väldigt vanligt att man väljer att döpa sitt barn av andra skäl än just kristna. Den vanligaste anledningen är att man ser det som en tradition, eller att man vill fira barnets ankomst och låta nära och kära träffa barnet. Det är inte heller alla som känner till att det finns ett alternativ till dopet – nämligen namngivning.
Skillnaden mellan dop och namngivning
Även om namngivning har blivit allt vanligare de senaste åren så är det fortfarande många som inte vet vad det här är, eller att det ens finns ett alternativ till det kristna dopet. Namngivningen hör inte till någon religion överhuvudtaget, utan är en mer neutral ceremoni som har många likheter med dopet – men också flera viktiga skillnader.
En namngivning kan egentligen se ut precis hur som helst, eftersom det är föräldrarna själva som bestämmer hur de vill göra det. Namngivningen kan ta plats vart som helst – till exempel hemma eller i trädgården, utomhus eller hos en släkting. Man kan även hyra eller låna en lokal att hålla namngivningen i.
Namngivningen kan göras enkelt eller till ett lite större firande. Man kan bjuda in ett fåtal gäster och fika, och berätta om namnen man har valt. Men man kan också bjuda in hela släkten och många vänner, hålla en namngivningsceremoni, bjuda på middag och kanske anordna tävlingar och lekar efter middagen eller fikat.
Om man väljer att ha en namngivningsceremoni så kan den liknas vid dopceremonin i kyrkan, även om det finns många skillnader även här. Antingen bokar man en officiant som håller i ceremonin, eller så väljer man ut någon släkting eller vän – eller också så kan föräldrarna själva hålla i ceremonin.
Under ceremonin presenterar man barnets namn och berättar varför barnet får dessa namn, man kan även läsa dikter eller låta någon framföra en sång till barnet. Om man har valt ut en fadder eller flera faddrar så presenteras även dessa under ceremonin. Som motsvarighet till vattnet i kyrkan kan man göra någonting annat symboliskt – till exempel ge barnet ett smycke, eller plantera ett träd som kan växa tillsammans med barnet.
Anledningen till att man väljer att ha en namngivning istället för ett dop är vanligtvis för att man inte ser någon anledning att ha ett dop. Om föräldrarna inte är troende så kan det kännas fel att ha ett kristet dop, och man vill kanske inte heller att barnet ska bli medlem i Svenska kyrkan så tidigt.
De som väljer namngivning istället för dop gör det ofta för att de inte vill välja en tro åt sitt barn, utan enbart vill tillkännage barnets namn under lite högtidliga former och samla nära och kära så att de får träffa barnet. De vill kanske fira barnets ankomst och ge barnet den stora dagen, men utan att blanda in någon religion i det hela.
Oavsett om föräldrarna väljer att hålla ett dop eller en namngivning så är det vanligt att gästerna tar med sig en present, och ofta tillsammans med ett kort. Många känner att det känns onödigt att ge barnet ett kort, eftersom han eller hon inte ens kommer att minnas den dagen. Men många föräldrar sparar korten, så att barnet kan läsa dem i framtiden.
Att veta vad man ska skriva på kortet är dock inte så enkelt, och ofta vill man gärna skriva något fint och betydelsefullt. Egentligen spelar det ingen större roll vad man skriver – det är trots allt tanken som räknas. Men om man vill få till en bra text på kortet så finns det många olika alternativ, och här kommer några förslag.
Enkla lyckönskningar till doptext
Varför ska man krångla till det, egentligen? Det räcker faktiskt gott och väl med en kort och enkel hälsning, och det här är också det vanligaste alternativet. På många dopkort står det redan en kort hälsning, till exempel “lyckönskningar på dopdagen” och då räcker det med att skriva sitt eget namn därunder.
Om du vill kan du självklart lägga till en egen text, en kort liten hälsning. Det här är som sagt väldigt vanligt – de allra flesta skriver faktiskt bara korta texter på kortet. När allt kommer omkring är syftet med det här kortet ändå bara att önska barnet välkommen till världen, eller säga grattis på dopdagen eller namngivningen. Och då räcker det faktiskt med att skriva det.
Dock bör texten vara till barnet, oavsett vad ni väljer att skriva. Under ett dop eller en namngivning så firar man trots allt barnet, och inte föräldrarna. En del väljer dock att skriva “grattis till den lilla” eller liknande, och självklart kan man lägga till något sådant om man vill – eller skriva det istället. Men eftersom det är barnets dag, och kortet dessutom hör ihop med en present till barnet, så passar det bäst att rikta texten på kortet till barnet.
Några exempel på enkel text till dopkort
- “Önskar dig lycka och välgång i livet.”
- “Lyckönskningar på din dopdag.”
- “Gratulationer på dopdagen.”
- “Du är efterlängtad. Välkommen till världen!”
- “Grattis till bebisen. En fantastisk gåva, som bara blir större med åren”.
- “Livet består av både stora och små ögonblick. Njut av dem!”
- “Lyckliga önskningar på din namngivningsdag!”
- “Grattis på dopdagen, vi önskar dig lycka och välgång i livet.”
- “Hälften mor, hälften far, klart att du blev underbar!”
- “Hjärtliga gratulationer och lyckönskningar.”
Fina citat som passar till dopkort och namngivning
Om du vill ha något lite annorlunda, men som fortfarande inte är allt för avancerat så kan du skriva ett litet citat på kortet. En stor fördel med detta är att du egentligen inte behöver ha någon större fantasi – du behöver bara välja ut ett vackert citat som passar till dop och namngivningar. Och det finns nästan hur många som helst som passar för detta.
Välj gärna ett citat som handlar om livet, barn, kärlek eller bara innehåller kloka ord. Du kan välja ett citat som du själv gillar, eller ett citat som passar barnet bra. Välj några kloka ord som någon annan har sagt, men som du också vill säga – till barnet.
Genom att ge barnet ett fint citat så visar du att du önskar honom eller henne lycka, kärlek eller framgång i livet. Du kan också dela med dig av kunskap och klokhet som han eller hon kan behöva i livet. Tänk bara vad fint om barnet hittar kortet i vuxen ålder, och läser ett citat som kan komma till användning eller kännas betydelsefullt?
Om du väljer ett välkänt citat så kan det bli som en vacker text till kortet bara, men som säger lite mer än “grattis” eller “lyckönskningar”. Om du istället väljer ett mer okänt citat så kan det få en större betydelse, både nu och i framtiden.
En person som har sagt många kloka ord om livet, kärleken och inte minst barn är vår älskade Astrid Lindgren. Hennes citat passar extra bra på namngivnings- och dopkort, dels för att de ofta handlar om passande saker men också för att hon är och lär förbli en välkänd person bland barn – och även vuxna, förstås.
Exempel på fina citat för dopkort eller namngivning
- “Låt därför livet bära med sig vad det vill, och låt mig vara stark nog att ta emot vad det bjuder.” – Astrid Lindgren
- “Det finns bara två sätt att leva sitt liv. Det ena är att leva som att mirakel inte existerar. Det andra är att leva som om allt är ett mirakel.” – Albert Einstein
- “Om vi ständigt jagar meningen med livet kan livet förlora mening.” – Albert Camus
- “Ge barnen kärlek, mera kärlek, och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.” – Astrid Lindgren
- “Inga solstrålar kan lysa klarare, inga under är märkvärdigare – än ett barn.” – Pam Brown
- “Lycka är inte ett mål. Det är resultat av ett liv levt väl.” – Eleanor Roosevelt
- “Räkna din ålder i vänner och minnen, inte i år.” – Albert Camus
- “Att kunna göra som du vill är frihet. Att göra vad du vill är lycka.” – Frank Tyger
En vacker dikt
Det här är lite detsamma som citat, men ibland tycker man helt enkelt att en dikt passar bättre. Kanske för att det finns någon dikt man själv tycker väldigt mycket om, eller kanske för att man hittar en dikt som man tycker passar bra på kortet.
Här ska du tänka likadant, du ska alltså välja en dikt som säger något som du vill säga till barnet. Kloka ord, råd inför framtiden eller bara en vacker dikt som handlar om något passande – kärlek, barn, lycka eller livet. Men se till att välja en vacker och ljus dikt, inte en som antyder något minsta negativt eller något som kan tolkas på olika sätt.
Det finns även dikter som ofta används på dop, som föräldrar eller faddrar läser upp för barnet. Även om dessa är anpassade för ett sådant syfte, så passar det givetvis bra även att skriva ned dem på dopkortet. Välj en dikt som du själv tycker om. Om dikten innehåller flera verser och är för lång för att skrivas på ett kort, då kan du välja ut en av verserna istället.
Exempel på dikter bra till dopkort och namngivning
“Liten och hjälplös i världen så stor,
fantastiska möjligheter inom dej bor!
Med värme och kärlek och uppmuntran me´
så erövrar du världen – vänta får du se!”
“Det är som ett mirakel
när ett barn har blivit fött.
– ut kom en liten mänska
som ingen förut mött!”
”Ett spädbarn är så vackert
och dess doft helt underbar.
Och det är nåt visst med blicken
som är sällsamt vis och klar.”
”Från den stund man tar emot det
blir inget mer detsamma.
För ett barn förändrar livet
för sin pappa och sin mamma.”
”Ett sånt hav av ömsint kärlek
som plötsligt väller fram
för detta lilla under
som ännu vägs i gram.”
“Vi önskar dig inte guld lilla barn,
ej heller pengar och makt.
Vi önskar dig modet att vara dig själv,
och att stå för det som du sagt.
Vi önskar dig inte en stenfri väg,
men styrkan att vägen gå.
Vi önskar dig kärlek i rikligt mått,
och vänner att lita på.”
“Jag letar efter ett ord
ett helt nytt ord
ett ord som ingen
någonsin hört
Jag letar efter ett ord
som betyder
att du är det finaste”
Personligt och betydelsefullt
Det mest unika du kan skriva på ett kort är förstås något personligt. Dina egna ord till barnet. Och det här passar förstås extra bra om du är nära släkting till barnet – till exempel mormor, morfar, farmor eller farfar – eller om du har blivit utsedd till barnets fadder.
Här är det egentligen svårt att ge några konkreta exempel, eftersom du själv måste bestämma vad det ska stå. Det här är alltså dina ord till barnet, någonting du vill säga. Det kan till exempel vara goda råd inför framtiden, eller också så kan du berätta vad du känner för barnet – hur glad du är över att han eller hon har kommit, vilken ära det är att du kommer få se barnet att växa upp och få finnas där. Eller ett löfte om att alltid stå vid barnets sida.
Det här kommer med stor sannolikhet att uppskattas, både av barnets föräldrar och även av barnet i framtiden. Det kommer bli jätteroligt för barnet att hitta det här kortet i framtiden och läsa det du skrev till honom eller henne många år tidigare. Det här blir helt enkelt väldigt betydelsefullt och det är ett bra tillfälle att dela din glädje över barnet, med barnet.
Du kan även välja att skriva om barnet, kanske berätta hur han eller hon är precis nu. En sprallig och glad bebis som verkar nyfiken på livet, eller en lugn bebis som verkar lite fundersam över allting och säkerligen kommer växa upp till en klok person, till exempel.
Självklart behöver det här inte bli ett långt brev – det ska trots allt få plats att skriva i kortet. Några betydelsefulla rader med kloka råd eller dina tankar om barnet räcker. Vad du skriver måste du som sagt själv avgöra, men här finns det egentligen hur många alternativ som helst – och bara fantasin sätter gränserna.
Om ni är flera som delar doppresent
Har du köpt en present tillsammans med andra, eller är presenten från hela din familj? Ja, då kan det förstås vara svårt att få plats med en längre text eftersom det ska få plats många namn istället. Självklart kan ni skriva ett varsitt kort, även till en present, och då kanske lägga alla dessa i samma kuvert. Men ni kan även skriva en gemensam hälsning, eller flera korta.
Här kan ni också välja ett citat eller en kortare dikt om ni vill det, följt av allas namn – och kanske ett “grattis på dopdagen” eller “vi önskar dig all lycka och välgång i framtiden” innan era namn. Det här är det vanligaste alternativet, om man ska få plats med flera namn.
Men ett annat alternativ är att alla får en liten plats på kortet att skriva på. Då blir det förstås väldigt korta hälsningar, men det kan ändå vara lite roligare om alla skriver något kort än om ni skriver något tillsammans. Välj gärna ett dubbelvikt kort, så får det plats lite mer eftersom ni kan skriva på båda sidorna inuti kortet. Och välj gärna ett kort utan förtryckt text inuti.
Förslag på doppresenter
Nu har du kanske kommit på vad du ska skriva på dopkortet, men funderar fortfarande på vad du ska ge i doppresent. Många tycker att det är väldigt svårt att välja en doppresent, eftersom man inte vet vad barnet – eller kanske snarare föräldrarna – vill ha.
Först om främst så är gåvan tänkt till barnet. Barnet är oftast några månader gammalt vid tidpunkten för dopet eller namngivningen. Barnet vet helt enkelt inte vad han eller hon önskar sig. Och eftersom du köper presenten till barnet så spelar det, egentligen, ingen roll vad barnets mamma eller pappa vill ha.
Det finns egentligen ingen självklar doppresent. Det finns dock sådant man ofta ger i doppresent, som bestick eller speldosor. Burkar att lägga första tanden och en hårlock i är också klassiska doppresenter, och likaså sparbössor och smycken.
Något som passar väldigt bra att ge i just doppresent är en personlig present, alltså något med ett eget tryck – och då tänker vi förstås på barnets namn. Det kan vara vad som helst egentligen, det finns många som säljer sådana saker och det finns mycket att välja mellan. Kanske en nalle som har en tröja med barnets namn på? Eller ett smyckesskrin?
Det finns även leksaker som går att beställa med barnets namn, ofta olika träleksaker som klosslådor och liknande. Du kan även ta reda på barnets födelsevikt och tid, och beställa en “födelsetavla” med namn, födelsevikt, födelsetid och födelsedatum. Om man är duktig på sådant kan man även göra en sådan bild själv och rama in.
Ja, det finns egentligen hur mycket som helst att välja mellan. Antingen kan du ge barnet någonting som han eller hon kan ha glädje av i framtiden, eller som blir ett minne av dagen. Eller också så kan du ge någonting som kan användas redan nu – som babyleksaker eller kläder eller liknande.
Sammanfattning av att skriva dopkort
Om du har blivit inbjuden till ett dop eller namngivning så har du med stor sannolikhet blivit det för att föräldrarna vill att du ska dela den dagen med deras barn. Det mest betydelsefulla är alltså att du är där – presenten och kortet är inte alls lika viktiga.
Men ändå kan man förstås känna att man vill ge någonting, och gärna skriva något fint på kortet också. Känn dock ingen press över detta, för det är faktiskt tanken som räknas när det gäller presenter och kort. Om du står barnet nära så är det mycket viktigare att du finns där för honom eller henne, inte bara under dopdagen eller namngivningen, utan hela livet.
Texten på kortet är alltså inte jätteviktig, men däremot kan det vara roligt att skriva något annorlunda – och kanske sticka ut lite grann. Om du inte kommer på någonting så räcker det dock med ett enkelt “Lyckönskningar på dopdagen” eller “Grattis på namngivningsdagen”.
Och vill du göra något annorlunda så finns det hur många olika alternativ som helst – allt från betydelsefulla citat och vackra dikter, till personliga texter om barnet eller till barnet. Välj det som känns bäst för dig – vad vill du säga till barnet på hans eller hennes dag?