Vissa dagar spenderar man hemma, ibland för att regnet öser ned och andra gånger för att man helt enkelt inte orkar gå ut eller så är man hemma med sjuka barn. Men som förälder vet man att det kan krävas en del underhållning om busiga barn inte får komma ut till lekplatsen. Och även om man redan har avverkat ett långt besök på lekplatsen så kan de små ha massor av energi kvar, medan mammas eller pappas energi har tagit slut för länge sedan.
Men att vara inomhus behöver inte betyda att man har tråkigt. Barn är ofta duktiga på att sysselsätta sig själva, men ibland vill man som förälder aktivera barnen lite extra med stimulerande och pedagogiska lekar. Med lite kreativitet och barnens stora fantasi så är möjligheterna oändliga – hemmet kan bli nästan vad som helst, och en dag inomhus kan bli minst lika minnesvärd som ett besök på lekplatsen, leklandet eller någon annanstans.
Här har vi samlat 25 stycken tips på roliga aktiviteter som kan aktivera både barn och vuxna hemma i många timmar. Här hittar ni enklare lekar som inte kräver några förberedelser eller någon större energi, men också mer avancerade och kreativa idéer som kommer att underhålla barnen och föräldrarna lika mycket. Det behöver varken vara dyrt eller svårt att roa barnen – här kommer våra bästa förslag på roliga saker att göra hemma.
Innehållsförteckning
Öppna en mataffär, café eller restaurang
Barn älskar rollekar och att imitera vuxna. Att laga mat, leka affär och till och med städa brukar vara några av favoriterna. Och förutom att det är roligt så är det pedagogiskt och väldigt lärorikt. Genom att leka bruk eller restaurang kan mindre barn lära sig nya ord och hur olika saker fungerar, medan lite äldre barn kan träna på att räkna eller skriva.
För att öppna en egen affär eller restaurang så krävs faktiskt inget stort leksakskök eller mängder med varor – det går lika bra att använda sådant ni har hemma, och tillverka det som behövs. Om ni vill ha en butik kan ni till exempel ställa upp en liten byrå som disk, och har ni ingen kassaapparat så fungerar det med miniräknare. Om ni vill skriva kvitton så kan ni även lägga fram små papper och en penna. Som varor fungerar tomma förpackningar och mindre burkar till exempel, eller så tillverkar ni det själv med kartong och papper.
Om ni öppnar ett café eller restaurang kan ni göra på ungefär samma sätt. Ställ gärna fram något bord om ni har servering, och plocka fram mindre tallrikar och muggar. Har ni engångstallrikar kvar från något kalas så fungerar det utmärkt att använda, eller också så använder ni det som barnet brukar äta på och dricka ur. Här kan ni antingen välja mellan att servera låtsasmat, som ni också kan tillverka om ni inte har någon, eller sådant som faktiskt är ätbart – till exempel frukt som ni skär i bitar, flingor, smörgåsar och liknande.
Träna tillsammans med barn hemma
Om du brukar träna så kan du slå flera flugor i en smäll, och träna tillsammans med ditt barn. På så sätt får ni båda motion, och dessutom kan det bli väldigt roligt. Som vi nämnde tidigare så gillar barn att imitera, så sannolikheten är stor att barnet kommer att vilja testa att göra det du gör.
Det finns många olika träningspass som passar bra för hemmaträning, och tillsammans med barn, men välj gärna något som är extra kul för barn – till exempel barngympa. Annars fungerar även dans, enklare övningar och viss yoga. På YouTube finns en hel del träningspass med olika svårighetsgrader, välj ut ett enkelt och roligt.
Skapa musik med barn hemma
De flesta barn älskar musik, så här finns många alternativ. Det allra roligaste är kanske att ha en musikstund där ni testar att skapa egen musik. Det finns många leksaksinstrument som är i rätt storlek för barn, och de brukar inte kosta särskilt mycket. Men det går faktiskt även att skapa instrument själv också – och då får ni ytterligare en aktivitet att göra.
Här är det bara att låta fantasin och kreativiteten flöda. Med hjälp av toalettrullar och ris kan ni skapa maracas, burkar och lådor kan bli trummor och att göra en liten gitarr behöver inte heller vara särskilt avancerat. Sök gärna på internet för att få lite inspiration.
När ni har instrumenten klara är det bara att sätta igång och skapa musik! När ni har testat alla instrument så kan ni ta reda på hur de låter tillsammans, och hur det kan bli musik när man spelar tillsammans. Ni kan sjunga, lyssna på låtar som barnet gillar – och dansa, såklart. Det här är en väldigt pedagogisk, lärorik och utvecklande lek som passar barn i nästan alla åldrar.
Ha en mysig sagostund
Nästan alla barn gillar att höra sagor och läsa böcker. Låt barnet välja ut några favoriter, sedan kryper ni upp i soffan eller sängen och läser dem. Vill ni göra det ännu mysigare så kan ni till exempel ordna en mysig läshörna, eller fika medan ni läser.
Att läsa sagor är inte bara roligt och mysigt, det hjälper även barnet att utveckla språkkunskaper och ordförråd. Och när ni har läst klart kan ni kanske skriva en saga tillsammans, och göra en egen sagobok?
Bygg av en gammal kartong
Om du har någon kartong som ligger och skräpar så kan den faktiskt vara perfekt att leka med, speciellt om det är en stor kartong. För barn är en kartong nämligen inte bara en kartong – det kan vara ett hus, en bil, en grotta, ett dockskåp eller vad som helst.
Återanvänd kartongen genom att skapa något tillsammans. Genom att klippa ut dörrar och fönster kan det bli ett hus som barnet kan gå in i, till exempel. Eller varför inte en bil, ett flygplan eller något annat fordon? Självklart måste mamma eller pappa klippa, men barnet kan hjälpa till att rita ut vart fönster och dörrar ska sitta och hur de ska se ut.
En kartong kan faktiskt roa ett barn nästan hur länge som helst – speciellt om ni dekorerar den när eran skapelse är färdig. Måla huset med tuschpennor eller dekorera med klistermärken, inred på insidan och varför inte sätta upp små tygbitar som gardiner?
Baka något tillsammans med barnen hemma
Även baka brukar vara något som barn gillar att göra, men som man inte tar sig tid till så ofta. Det behöver inte vara särskilt avancerat, och det finns många olika recept som passar perfekt även för mindre barn. Muffins, sockerkaka och småkakor är några exempel på enkla saker som också är roliga att baka.
Här kan du gärna förbereda genom att skriva ut recept med bilder, anpassade för barn, så att de kan följa receptet genom bilderna – och genom att ni förklarar, eller att ni pratar om, vad de gör på bilderna. På så sätt kan barnet bli ännu mer involverad i bakningen och själv hålla koll på nästa steg. Det här är förstås inget måste, och om du inte har möjlighet att skriva ut ett beskrivning med bilder så kan du även rita upp det själv.
Chokladbollar brukar vara en stor favorit bland barn – såväl att baka, som att äta. Det är enkelt att göra, det krävs inte så många ingredienser, ni behöver inte använda ugnen och dessutom de ätas direkt – och även degen går att äta, för den som inte orkar vänta.
För att göra chokladbollar behövs bara 150 gram rumsvarmt smör, 1.5 deciliter socker, 3 matskedar kakao, 1 tesked vaniljsocker, 2 matskedar vatten (eller kaffe) och 4 deciliter havregryn. Börja med att blanda smöret och sockret, och blanda därefter i resten. När allt är blandat så är det dags att börja rulla bollar, och sedan rulla dem i något gott – kokosflingor, pärlsocker, mandel eller strössel till exempel. Eller varför inte göra flera olika sorter?
Kom ihåg att chokladbollar – och andra bakverk – kan göras lite nyttigare, genom att antingen minska mängden socker eller byta ut sockret mot något annat. Smaken blir förstås lite annorlunda, men mindre barn brukar inte märka det om de inte är vana vid sådant som innehåller mycket socker.
Lek roliga lekar
Barn älskar att leka, och egentligen är väl allt vi nämner här olika lekar. Men nu syftar vi förstås på lite mer klassiska lekar. Kanske har du en favorit från barndomen som du vill lära barnen? Annars har de säkerligen många favoriter.
Det här fungerar lika bra oavsett hur gammalt barnet är, och hur många ni är. Viskleken är till exempel en stor favorit bland lite mindre barn, och likaså “inte nudda golv”. Andra förslag är till exempel kurragömma, kull, hela havet stormar och “Simon säger”. Gissningslekar är också roliga, och kräver ingen energi – perfekt för trötta föräldrar.
Bli fotografer med barnen hemma
Att fotografera är något som barn brukar upptäcka tidigt, och älska! I dag är det enklare än någonsin att fota, när nästan alla har en kamera i telefonen. Är man rädd om telefonen så kan det dock vara bra om man har en digitalkamera som man inte är lika rädd om.
Leka fotograf kan man göra på många olika sätt, även om principen förstås alltid är densamma – man tar foton, helt enkelt. Antingen kan ni utmana varandra att hitta och fota olika föremål, eller att ta så kreativa bilder som möjligt. Ni kan även samarbeta och arrangera bilder, till exempel med leksakerna. Eller så turas ni om att vara modell och fotograf.
Ja, här finns oändliga möjligheter. Om ni har möjlighet att gå ut så kan ni även ta med kameran på en fotorunda och se vad ni hittar utomhus. Fota naturen, djur, byggnader eller annat spännande ni hittar. Det här kan bli intressant för både vuxna och barn, eftersom ni med stor sannolikhet kommer att kolla på helt olika saker. Så ta fram kameran och upptäck världen, hemmet eller modellen som bor i er.
Så grönsaker och blommor (och se dem växa)
Att så fröer kan vara riktigt spännande för barn – och att se när det börjar växa och följa utvecklingen är ännu mer spännande. Om ni inte har några fröer hemma kan ni kanske gå till affären tillsammans, så att barnet får välja vad han eller hon vill så för något.
Välj gärna ut både grönsaker och blommor, men se till så att ni sår dem under rätt tid på året och under rätt förutsättningar. Stå någonstans där det inte gör något om det kommer jord överallt och lägg gärna något ut något – till exempel tidningspapper – på bordet eller bänken. Låt barnet hjälpa till att fylla på med jord och sätta ned fröerna i jorden.
Det här är väldigt pedagogiskt och lärorikt, på många olika sätt. Barnet kan sedan vara med och hålla koll på det ni har sått, vattna och sköta om det. När det sedan växer upp någonting så kommer det bli ännu roligare att äta grönsakerna.
Häng på balkongen eller uteplatsen
Underskatta inte balkongen eller uteplatsen, om ni har något sådant. Det är inte alltid sådana platser används så mycket som de borde, speciellt inte balkongen, men det är faktiskt en utmärkt plats att vistas på. Där kan ni få frisk luft och sol, och dessutom blir det trots allt lite omväxling mot att vara inomhus.
Här kan ni till exempel ta tillfället i akt och inreda balkongen eller uteplatsen tillsammans, om ni inte redan har gjort det. Möblera, ställ ut sådant ni vill ha där, köp blommor om ni vill ha sådant där – och glöm inte att inreda med textilier. Med hjälp av till exempel stolsdynor, kuddar och filtar kan ni göra det väldigt mysigt och ombonat.
Finns det tillräckligt med plats kan kanske barnet få en del av balkongen eller uteplatsen. Ställ ut någon leksak som passar bra där, eller varför inte ett litet bord där barnet kan sitta och rita och leka?
Om det inte behövs någon makeover så finns det förstås mycket annat man kan göra på balkongen eller uteplatsen. Varför inte äta lunch där, eller fixa en mysig picknick där ute? Eller också så kan ni bara sätta er där och leka, pyssla, rita eller spela.
Spela spel med barn hemma
Sällskapsspel är riktigt roligt, och passar barn i nästan alla åldrar. Med stor sannolikhet så har ni några hemma, så plocka fram dem och ha en mysig spelstund tillsammans. Det kommer garanterat att roa barnen (och dig!) i flera timmar.
Ni kan även tillverka egna spel. Bygg en spelplan och bestäm hur ni ska utforma spelet, och vad det ska gå ut på. Kanske gäller det bara att komma först i mål, och att göra roliga saker längst vägen? På rutorna kanske det står att man ska dansa en rolig dans, sjunga en sång, berätta en rolig historia eller äta en bit citron?
Laga mat tillsammans med barnen
Många glömmer bort att engagera barnen i vardagliga sysslor, vilket är synd. Det är nämligen perfekt att förena nytta med nöje, och slippa känna att man inte har tid att leka när man måste städa och laga mat. Barn är trots allt lättroade, och som vi har nämnt tidigare så gillar de att imitera vuxna – och att vara med och hjälpa till, faktiskt. Speciellt mindre barn brukar tycka att det är roligt, så passa på och ta till vara på det.
Laga mat är en utmärkt aktivitet att göra tillsammans med barnen. Det måste ändå göras, och dessutom tycker barnen ofta att det är roligt – och ni får en mysig stund tillsammans. Och så lär de sig saker på en gång också. Även mindre barn kan hjälpa till att laga mat, även om de förstås inte ska hantera vassa knivar eller ställa in något i en varm ugn.
Kanske kan barnet hjälpa till att skära lättare saker med en mindre vass kniv, eller ta fram saker. Om du gör en sallad kan barnet lägga ned allting i skålen och röra om, eller hjälpa till med att ta fram det du behöver och duka fram på bordet. Bara att få vara med brukar vara spännande för barn, och om de dessutom får hjälpa till så blir det ännu roligare.
Det kan också vara en bra idé att placera ett litet leksakskök i köket, så att barnet också kan laga mat samtidigt som mamma eller pappa. Kanske behövs det inte ens något leksakskök – det räcker med lite leksaksmat och andra tillbehör, som kan plockas fram just när det är dags att laga mat.
Ha en pysselstund
Att pyssla är väldigt roligt, speciellt om det finns mycket att pyssla med. Och det här är faktiskt lättare än vad många tror. Du måste inte köpa hem en massa saker, utan det går faktiskt att använda lite vad som helst. Det kan dock vara bra om det finns papper, pennor och gärna lim.
Sedan kan du ta fram en gammal tidning, kartongbitar, tygbitar, toarullar, reklam, tomma förpackningar och burkar – ja, vad som helst som finns hemma egentligen. Klipp och klistra med bilder från tidningar och reklam, bygg något i kartong, dekorera en tom glasburk och så vidare – ja, bara fantasin sätter gränser.
Fixa en biograf hemma med barnen
Att se på film är roligt, men det kan faktiskt bli ännu roligare om ni fixar en biograf hemma. Det här kan göras på många olika sätt, men det behöver egentligen inte vara så avancerat. Om ni har fåtöljer så kan dessa förstås ställas på rad framför tv, men det fungerar lika bra att sitta i soffan. Välj ut en film, släck ned i rummet och låt biofilmen börja.
Popcorn är förstås ett givet inslag på bion, och servera gärna i muggar eller mindre skålar. Här kan ni egentligen göra det hur avancerat som helst – kanske göra biobiljetter att dela ut innan filmen, eller ställa upp en bänk med godis och dryck som barnen kan “köpa” innan de går in och sätter sig i biosalongen?
Gör en lekplats
Man behöver faktiskt inte gå ut för att leka på en lekplats – man kan göra en hemma också. Använd någon färgad tejp för att göra en hopphage på golvet, använd en snurrfåtölj som snurrleksak, gör hinderbanor, klipp i kartonger så att de blir lekhus eller något man kan krypa igenom – gör om ett rum till en lekplats, helt enkelt!
Ha picknick inomhus
Inomhuspicknick är lite annorlunda, och just därför brukar det uppskattas mycket av barn. Detta kan med fördel kombineras med föregående punkt, lekplatsen. När vardagsrummet är en lekplats så passar det väl perfekt att ha en picknick där? Packa en korg med allt möjligt som finns i kylskåpet, lägg ut en filt på golvet och påbörja picknicken.
Om ni inte har byggt en lekplats hemma så fungerar det förstås att ha picknick någon annanstans – kanske i en koja, på balkongen eller uteplatsen, i sovrummet eller varför inte i sängen? En inomhuspicknick kan man ha precis vart som helst!
Gå på disco med barn hemma
Det behöver inte vara helg för att man ska kunna ha disco, det passar precis lika bra på vardagar! Precis som med hemmabio så kan discot genomföras på många olika sätt. Vill man göra det enkelt så dämpar man bara belysningen lite, serverar popcorn och dryck, sätter på bra musik och dansar.
Vill man gå hela vägen så kan man börja med att göra inbjudningskort, fixa en smarrig välkomstdrink, ordna partybelysning (till exempel med färgade eller blinkande lampor), serverar många olika snacks, låter barnen beställa olika “drinkar” eller blandar en spännande bål – och varför inte ha en danstävling, eller andra tävlingar?
Om ni har barn i olika åldrar kan de äldre barnen få fixa discot och komma med inbjudningskort, och medan de gör klart allting med dekorationer och tilltugg så kan de yngre barnen klä upp sig och göra sig redo att gå på disco.
Har ni däremot bara yngre barn så blir det förstås mamma eller pappa som fixar discot, och under tiden kan barnen själva klä upp sig. Eller också så gör ni allting tillsammans, för det kan trots allt vara minst lika roligt att fixa ett disco som att gå på ett.
Leta efter en försvunnen skatt
Skattjakt är också en populär aktivitet, och passar både yngre och äldre barn. Det här kan ni förstås göra på olika sätt, men poängen är att barnet ska leta efter en “skatt”. Har ni något som kan fungera som skattkista så kan ni lägga ned skatten i den.
Det vanligaste när man leker skattjakt är att rita en skattkarta, som barnet får följa för att hitta fram till skatten. För mindre barn kan det dock vara svårt att följa en skattkarta, och då kan man istället rita bilder på olika möbler och platser i hemmet och gömma dessa. Varje bild ska visa vart nästa bild finns, och den sista visar vart skatten finns.
Om barnet är lite äldre kan du istället skriva ledtrådar eller gåtor på lapparna, så att barnet får fundera över vad det betyder. Det kan till exempel vara rim som leder fram till nästa lapp, till exempel: “om du inte är för lat, leta där vi förvarar mat” om nästa lapp finns i kylskåpet, eller “skynda er så att ni inte blir sena, leta där kläderna blir rena” om lappen finns i eller på tvättmaskinen.
Klä ut er
Att klä ut sig, eller klä upp sig, är också roligt. Ordna en liten maskerad, eller klä ut er bara för att det är roligt – eller varför inte leka att ni är andra personer? En ballerina, en pirat, en prinsessa, en cowboy, en direktör, den tecknade favoritfiguren eller en person från ett annat årtionde eller sekel – ni kan bli vilka ni vill!
Plocka fram gamla undangömda kläder, tyger, sjalar, ytterkläder, smycken, accessoarer och allt ni kan hitta. Sedan är det bara att påbörja förvandlingen. Gå in i rollerna och låtsas att ni är dessa personer, eller prova olika stilar.
Teater, musikal eller cirkus
Det här hänger lite grann ihop med föregående punkt, och dessa två kan med fördel kombineras. Låt barnen sätta upp sin egen teaterföreställning, musikal eller cirkus. Kanske vill de skriva en egen pjäs eller musikal, eller kanske vill de göra en cirkus? Någon kan vara cirkusdirektör medan någon annan är akrobat, och kanske vill någon vara clown? Låt dem göra konster, eller plocka fram gosedjuren och bli lejontämjare!
Sedan kan ni bjuda in släkt eller vänner och låta dem njuta av en fantastisk show, eller så räcker det med att föräldrarna är publik. Kanske kan ni till och med skicka ut biljetter till mormor och morfar, farmor och farfar eller vilka som än ska få komma och kolla. När de kommer så ställer ni fram stolar, och kanske serverar tilltugg. Mamma eller pappa kan stå i dörren och kolla på biljetterna.
Ha en talangtävling med barnen hemma
Det här är förstås lite detsamma som ovanstående punkt – men inte exakt. Här behöver inte barnen enas om huruvida det ska vara cirkus eller teater, utan de kan göra precis vad de vill. Någon kanske vill sjunga, medan någon annan vill trolla. Eller också vill man dansa, spela teater, gå på händer eller visa någon annan talang.
Även här kan ni bjuda in en liten publik om ni vill det, eller också så samlas ni bara efter att ni fått öva på era nummer, och visar upp era färdigheter för varandra. Självklart behöver man inte utse en vinnare – alla kan vara vinnare. Men vill ni dela ut priser så kan alla vinna i sin egen kategori – till exempel bästa sångaren, bästa dansaren, bästa trollkarlen och så vidare.
Lek postkontor
Även om posten inte längre ser ut som den gjorde när vi själva var barn, så finns såväl kuvert som frimärken kvar – och barn älskar fortfarande att leka med sådana saker. Gör en brevlåda av en gammal låda, eller varför inte flera – en stor brevlåda där man kan posta breven, och en varsin postlåda där ni sedan kan dela ut dem.
Även frimärken kan ni tillverka själva, genom att klippa ut små bitar i papper och rita på dem. Använd sedan lim för att klistra fast dem i hörnet av kuverten. Om ni inte har några kuvert hemma så går det förstås bra att göra sådana också – det enklaste är att bara vika ett papper på mitten och tejpa sidorna, och sedan stänga kuvertet med en tejpbit när brevet är nedlagt.
Det här är en rolig lek som kan sysselsätta barn länge. Först ska alla tillbehör som postlådor, frimärken och kuvert tillverkas. Sedan kan man stå i kassan och “sälja” frimärken till varandra. Sedan ska breven förstås skrivas, läggas ned i kuvert och så ska frimärket klistras på. Därefter ska breven postas, förmodligen i flera omgångar. Och till sist ska alla breven delas ut, antingen i postlådor eller direkt i handen, och läsas.
Vill man göra en enklare variant så nöjer man sig med att göra brev och dela ut dessa, eller fixar bara en brevlåda och lägger ned breven i den. Brevlådan kan sedan sparas och användas nästa gång det är dags att leka postkontor.
Gör om hemma
De flesta barn tycker faktiskt att det är jätteroligt och spännande att göra om hemma, till exempel möblera om och inreda. Kanske kan ni fixa i barnets rum? Han eller hon kan hjälpa till och bestämma hur det ska se ut, hur det ska möbleras och så vidare.
Ni kan även passa på att gå igenom alla leksaker och ta bort sådant som är trasigt, och sälja eller ge bort sådant som barnet inte längre leker med. Ni kan sortera allting och ställa undan sådant ni inte behöver ha framme. Kanske kan ni ordna en myshörna, en pysselhörna eller göra en sänghimmel eller liknande?
Börja gärna med att sätta er ned i rummet och fundera, diskutera igenom hur ni vill göra och rita ned hur ni kan möblera i rummet? Då kan barnet lägga fram sina egna önskemål, och när ni väl sätter igång blir det enklare.
Om barnet inte har eget rum, eller om det inte finns något ni vill göra om där, så fungerar det förstås även bra med något annat rum. Säkerligen har barnet ändå idéer på hur ni kan göra om, och vill mer än gärna hjälpa till att göra iordning det.
Bygg en koja och flytta in
Alla barn älskar väl att bygga kojor? Det spelar egentligen ingen större roll om det är inomhus eller utomhus – men att bygga en koja inne är ofta betydligt enklare. Ställ upp stolar och andra mindre möbler, eller bygg kojan under ett bord. Häng över lite filtar, täcken, lakan eller andra tygbitar. Svårare än så behöver det inte vara!
Sedan kan ni sätta er i kojan och leka, pyssla, spela spel, läsa sagor eller ha picknick. Kanske kan ni till och med äta lunch eller middag i kojan? Eller varför inte lägga ut filtar, madrasser eller liggunderlag i kojan och övernatta där?
Bjud hem vänner
Även om det finns mängder med saker att göra hemma, så kan det förstås vara roligt att bjuda hem vänner eller släktingar. Egentligen behöver det inte ens vara särskilt avancerad – bjud på fika, prata och lek. Om ni har vänner eller släktingar som har barn så får både vuxna och barn en trevlig stund, och barnen får någon att leka med.
För att göra det ännu roligare så kan ni bjuda hem dem för något specifikt – till exempel något av allt det vi har skrivit om här. Varför inte bjuda in vänner till en talangtävling eller teateruppsättning? Eller kanske en biokväll eller disco? Kanske kan ni laga mat eller baka tillsammans? Eller kanske pyssel, spel eller något annat roligt.
Oavsett vad ni gör så lär det definitivt bli trevligt, det är trots allt sällskapet som gör det. Varför inte göra det till en vana att bjuda hem vänner (samma varje gång eller olika) en gång i veckan, varannan vecka eller en gång per månad till exempel? Kanske för olika aktiviteter varje gång, eller bara för att träffas. Om ni gör något varje gång ni ses kan barnen få turas om att bestämma vad ni ska hitta på.
Sammanfattning – saker att göra med barn hemma
Ofta ställer föräldrar onödigt höga krav på sig själva, och tror att barn behöver dyra och avancerade aktiviteter. Eller också så tror man att det enklaste är att besöka ett lekland eller något annat ställe där barnen kan roa sig själva. Men i själva verket är barn sällan särskilt svåra att underhålla, och de leker hellre hemma med sina föräldrar än själva på lekland.
Ett annat vanligt missförstånd är att det inte finns så mycket att göra hemma, och att det är tråkigt att leka inomhus. I själva verket finns det hur mycket som helst att välja mellan, och bara fantasin sätter gränser. Att bygga kojor, baka, ha biomys hemma, möblera om, ordna en skattjakt eller ha en inomhuspicknick är bara några exempel på sådant som varken är avancerat eller dyrt – men som uppskattas väldigt mycket av barn.
Vi hoppas att det här har hjälpt dig att planera nästa hemmadag, eller gett inspiration. Förhoppningsvis kommer du känna dig motiverad att underhålla barnen på hemmaplan ibland, eller kanske rentav ser fram emot nästa gång ni har möjlighet att ha en mysig dag hemma tillsammans.